Nuoras Nurrii
Sáminuorra har under lång tid verkat för att inrätta ett permanent vägvisarinstitut för att sprida kunskap om samer till unga. Visionen har varit ett upplägg liknande det i Norge befintliga Ofelas-projektet, vid vilket unga samer utbildas och anställs som informatörer. Under 2017 fick Sáminuorra, tillsammans med Vaartoe vid Umeå universitet ett tvåårigt stöd från Utbildningsdepartementet för ett pilotprojekt. Under 2018 har vägvisare rekryterats och utbildats, och de första skolturnéerna har genomförts med lyckat resultat. Efterfrågan är hög och behovet av kunskap mycket stort. Sáminuorra har fått medel för att förlänga projektet ytterligare ett år och möjlighet finns då till att ytterligare utveckla konceptet och söka en permanent lösning genom exempelvis Umeå universitet.
Mannen Myten
Sáminuorra och män för Jämställdhet har tillsammans projektet Mannen Myten, som under 2018 har haft ett flertal träffar för samiska killar och unga män, bland annat under Staare 2018. Syftet har varit att på olika vis berätta om erfarenheter av att växa upp och vara samisk man. Frågor om identitet och förebilder har varit centrala, såväl som samisk manlighet och hur den sett ut och förändrats genom tiderna. Projektet har haft en fokusgrupp som har arbetat med kreativa uttryck och kultur. Projektet kommer att fortsätta under 2019, bland annat genom aktiviteter under Ubmejen Biejvieh i mars. I projektet har bland andra Nils-Joel Partapuoli, Juhán Nikolaus Wuolab Wollberg och Matto Skum varit drivande.
Noerehtjöönkedh
Projektet syftar till att skapa mötesplatser för unga samer som kommer från eller lever utanför Sápmi. Sáminuorra har sett en stor vilja bland samer som lever i exempelvis storstadsregionerna att träffa andra samer och dela sina erfarenheter. Noerehtjöönghkedh har under 2+18 planerat för att hålla träffar i Lund, Göteborg, Stockholm och Uppsala. Projektets mål är att skapa återkommande mötesplatser och på sikt ha kontinuerlig verksamhet på orter och i regioner där det finns unga samer, även utanför Sápmi.