Under samiskaveckan i Umeå hölls det en språkkonferens med olika föreläsningar och workshops. Man pratade om hur man kan använda sig av digitalteknik för att hjälpa till att bevara och utveckla de samiska språken över hela världen, dels i undervisning, men också vardagligt.
Dagens föreläsare var: Hanna Outakoski, som berättade om olika sätta att gå till väga i undervisningen av samiska, hur man kan tänka och vad man skulle kunna använda sig av för olika plattformar och metoder för att få lärorikare miljöer. Kirsi Paltto visade upp vad dem arbetar med på E-Skuvla, där dem har olika nätkurser med olika sorters upplägg, men också pedagogiska spel och appar för barn. Johan Sandberg McGuinne inledde med att prata lite om språkdöd, för att sedan leda in på språkrevitalisering och hur man skulle kunna använda sig utav sociala medier för att skapa nya språkarenor. Sofia Rehnfjell berättade om hennes positiva och spännande sätt att arbeta med fjärrundervisning. Enkla, nytänkande metoder som uppskattats av elever, hippt rent utav. Sist ut var Nikolaus Wuolab Wollberg, som skildrade sina tankar om varför samiska ungdomar inte använder sig av sitt modersmål på internet.
Efter föreläsningarna fick vi ta del i några olika workshops där vi diskuterade i mindre grupper om olika frågor, där målet var att få fram två frågor att sedan ställa i paneldiskussionen. Detta var nog det allra intressantaste på hela dagen, otroligt inspirerande diskussioner om olika tillvägagångssätt att revitalisera samiskan och främja användningen av samiska på sociala medier. Vi fick tog med oss otroligt mycket från timmen av brainstorming, en grund för styrelsen att arbeta vidare med och försöka väcka något till liv.
Det finns möjlighet att se alla föreläsningar och paneldiskussionen på HUMlabs hemsida.
Länk till en stream där alla föreläsningar och paneldiskussionen går att se: http://stream.humlab.umu.se/
På plats för Sáminuorra var Sanne-Ristin Bengtsson, Magnus Antaris Sandström och Niká Pittja.
Tack för mig!
Niká Pittja